lauantai 22. helmikuuta 2014

Kyynel Tamperelaiselle journalismille ja keskustan varaosaliikkeille

Tamperelaisten lehtien "yksityisautoilijoita sorretaan"-teeman mukaisesti, on paikallislehdykkä Tamperelainen päättänyt antaa jälleen kerran äänen ja näkyvyyden yhdelle "sorretulle yksityisautoilijalle".


Autovaraosien tukkulikettä pyörittävän mielestä, maanpäällinen pysäköinti on parempaa, kun hän ei ehdi kävellä maan alta, jonne on tehty 972 pysäköintipaikkaa yksityisautoille. Hän tosin mystisesti ehtii etsimään itsellensä maanpäällistä pysäköintipaikkaa, jonka hän "aina" jutun perusteella on löytänyt.

Jutussa siteerattu toimitusjohtaja, toteaa että: "[n]yt syrjitään yksityisautoilijaa ja karsitaan iso joukko potentiaalisia asiakkaita keskustasta, tilittää Kaartinen". Syrjintää hänen mielestään on siiis maanpäällisten lyhytaikaisten pysäköintipaikkojen karsiminen. Syrjintää on siis myös ilmeisesti 972 maanalaista pysäköintipaikkaa, jotka on tehty vain ja ainostaan yksityisautoilijoita varten.

Toimitusjohtaja näkee keskustassa asioinnin vaikeuttamisen lopputuloksen synkeänä: "[n]ormaalit yritykset lähtevät. Vain syöttölät ja juottolat jäävät, visioi yrittäjä.". Jännittävä näkemys, jälleen kerran ravintola, kahvilat ja baarit eivät ole "normaaleja yrityksiä", eivätkä niiden yrittäjät kuulu tähän itse autojen varaosia kauppaavan marginaalisen erikoistavarakaupan yrittäjän määritelmään "normaalista yrityksestä". Perusteluja tälle väitteelle epänormaaliudesta ei anneta. Mutta, kieltämättä 9-17 tai 10-18 jne. auki olevat liikkeitä täynnä oleva keskusta on varmasti todella eloisa paikka etenkin klo 18 jälkeen.

Toimitusjohtaja myös surkuttelee, että Rautatienkadun pysäköintitalo tappo varaosaliikkeet kyseiseltä kadulta. Ensinnäkin, mistä se kertoo että Tampereen ydinkeskustassa on ennen voinut toimia noin monta autojen varaosiin erikoistunutta liikettä? Siitä, että keskusta on ollut autojen temmellyskentäksi pyhitetty, epäviihtyisä paikka. Luojan kiitos tästä on päästy eteenpäin, ja kyseiset yritykset sijaitsevat jossain muualla kuin kaupungin paraatipaikoilla.

Toiseksi, en ole varaosayrittäjä, enkä alan ammattilainen, mutta osaan päätellä muutaman seikan kyseisen alan realiteeteistä. Ensinnnäkin, voisiko olla että varaosien kysyntä on laskenut huomattavasti? Yhä harvempi ihminen osaa itse korjata autoja, tai haluaa itse korjata autonsa, tai ylipäätään saa itse korjata autoaan. Merkkihuollot on keksitty, joten miksi varaosaliikkeille olisi erityistä kysyntää? Toiseksi, isot ketjut ovat ottaneet varaosamyynnin haltuunsa, ja oletttaisin ihmisten siirtyneen Motonettien ja Bilteman yms. asiakkaiksi. Mutta nämä tosiasiathan on syytä jättää mainitsematta, kun syytetään kaupunkisuunnittelua, ja pysäköintilaitoksien tuloa liiketoiminnan hiipumisesta.

Kuinka monta "ennen pääsin autolla oven eteen" ja "juottolat eivät ole normaaleja yrityksiä"-tyylisiä epäonnistuneiden yrittäjien avautumisia Tamperelaiset lehdet aikovat vielä julkaista? Keskusta ei tule ikinä enää olemaan se 70-80-90kin luvun autoiluhelvetti, josta te päivänokosillanne haavailette, eikä esim. autojen rassaajat tule elättämään pieniä ketjuun kuulumattomia varaosaliikkeitä, sama vaikka niille annettaisiin Tampereen keskustorilta drive-in myymäläpaikka ja 100 ilmaista pysäköintiruutua.

Tervetuloa nykyisyyteen, nauttikaa tulevaisuudesta, kehitystä ette voi jarruttaa, eikä uusia jarrupaloja saa ydinkeskustasta oven eteen ajamalla.